H

et Zerkalo kwartet is een strijkkwartet uit Brussel. Sinds hun oprichting in 2014 hebben ze zich ondergedompeld in het dagelijkse leven van de Belgische hoofdstad, en getracht een hechte band te creëren met hun toehoorders. Zij doen dit door de grenzen van de klassieke muziek open te plooien en de plaats ervan in de moderne samenleving te verkennen.

Zerkalo Quartet speelt een uitgebreid repertoire, van de eerste strijkkwartetten tot vandaag, met een nadruk op hedendaagse composities. Samenwerken met andere artiesten en disciplines, alternatieve concertvormen en workshops met kinderen verruimen de creatieve mogelijkheden van het kwartet.

Het werk van Zerkalo is onder andere bekroond in wedstrijden zoals Supernova 2014 en Leoš Janáček International Competition in 2015 en met de Vocatio-beurs in 2015. In België was Zerkalo reeds te gast in Bozar en Concertgebouw Brugge en tijdens Klara Festival, Ars Musica en Midis-Minimes. In het buitenland speelden ze in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

Zerkalo Quartet kreeg advies van eminente musici zoals Günter Pichler van Alban Berg Quartett, Oliver Wille van Kuss Quartett, Guy Danel van Quatuor Danel en van Quatuor Diotima en Prazak Quartet. Zerkalo werkte samen met hedendaagse componisten zoals Toshio Hosokawa, Salvatore Sciarrino en Jörg Widmann.

Het kwartet organiseert met The Dansaert Sessions een eigen concertenreeks in Brussel en stond in 2014 mee aan de basis van het pedagogische project Un quator dans ma classe in Sint-Jans-Molenbeek. Zerkalo heeft een samenwerking met Jeunesses Musicales Belgique en is op dit ogenblik in residentie in de basisschool van Ligugé in Frankrijk.

Zerkalo Quartet is tevens ondersteund door ProQuartet in Frankrijk en door Chamber Music for Europe in Brussel, waarvan zij ensemble in residentie zijn sinds in 2014.